måndag 30 oktober 2006

I den stora världen utanför Täby

16 oktober, när de moderata statsrådens gång efter annan visade sig vara i nivå med skosulorna hörde jag plötsligt ett radioprogram som kändes viktigt: Att bomba Irak - vilken hit! (Kulturradion SR P1).

Du tror att du har hört allt om Irak, lögnerna som motiverade kriget, oljekällaorna som motiverade kriget, det dagliga dödandet. Men lyssna till detta! Martin Rössel har gjort ett lysande program. Intervjuat en f.d. amerikansk flygvapenöverste som helt plötsligt fann sig omgärdad av propagandister och politiker på Pentagon. Hon fasar för USA's framtid där en massa människor som har tjänstgjort i Irak kommer att leva med en djup misstro mot ett samhälle som har ljugit för dem.

Martin Rössel berättar också om George Bush's rådgivare som är s.k. neokonservativa. Han visar hur neokonservatism inte har ett dugg med konservatism att göra. De neokonservativa vill inte bevara något - de vill riva ned det gamla för att ge det nya plats. De är öppet inspirerade av den italienska fascismen.

(Fascisterna inspirerades av den konstnärliga inriktningen som kallas Futurismen. 1909 publicerade Filippo Tommaso Marinetti det futuristiska manifestet. Punkt 9 i manifestet lyder som följande:

"Vi vill förhärliga kriget - världens enda hygien - militarismen, patriotismen, anarkistens destruktiva handling, de sköna idéer för vilka man dör samt föraktet för kvinnan." (Från wikipedia.org)

Det känns som en modern och framåtsyftande deklaration, helt värdig den nuvarande presidenten och försvarsministern i USA.

Inga kommentarer: