tisdag 22 april 2008

De skickliga och oskickliga

Som i alla andra verksamheter finns det skickliga och oskickliga politiker. Jag skrev i Dagens ETC en artikel inför valet där jag uppmanade folk att rösta på en skicklig politiker.

I landstinget i Östergötland kan vi tyvärr konstatera att den styrande majoriteten av fyra borgerliga partier och intressepartiet för sjukvårdspersonal i Norrköping, Vrinnevilistan, är gravt oskickliga. Marie Morell (m) vittnade i en intervju i Corren för några månader sedan om att den fråga hon hade ägnat mest tid åt sedan hon tillträdde var inköp av nya tåg till linjen Linköping-Västervik. Detta i ett läge när vi visste att landstingets ekonomi blödde kraftigt! Tåg är jätteviktigt och bra, men inköp av tåg borde ha varit en ganska enkel och snabb sak att hantera om man hade skött sitt jobb bra.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande heter Lasse Pettersson och är från Vrinnevilistan. Fram till valet var han röntgenöverläkare i Norrköping, en omvittnat skicklig sådan. Däremot är han en minst lika oskicklig politiker. Det är lätt att förstå att någon som går rakt in i politiken och det nytt parti har det svårt. Partiet har ingen erfarenhet, inga mentorer. Men jag tycker att man snart två år efter valet kan kräva av Hälso- och sjukvårdsnämndens att han kan uttrycka mer än två meningar i rad om vad han anser i olika politiska frågor. Han utvecklar aldrig några men invecklade resonemang om vad han eller Vrinnevilistan anser i olika politiska frågor. Den enda borgerliga politiker i HSN som uttrycker sig mera resonerande är Christian Gustavsson (m). Men inte heller han är särskilt kunnig i de specifika frågarna, han bruker utveckla mera allmänpolitiska resonemang. Det är bekvämt, då behöver man ju inte ägna en massa tid åt att läsa in frågorna. Ändå är både Lasse Pettersson och Christian Gustavsson heltidpolitiker.

Övriga borgerliga gruppledare är ganska erfarna politiker. Oppositionspolitiker. De kan lätt kritisera, men att driva en egen politik kan de inte. Ställer man politiska frågor till dem, t ex i landstingsfullmäktige, får man synnerligen tunna svar. Om de alls går upp. I slutet av förra året ställde jag en fråga (interpellation) om missbrukarvården i Östergötland som Levi Eckeskog (kd, heltidspolitiker) skulle svara på. Han försökte i det längsta komma undan med ett skrivet tjänstemannasvar. När jag efter enträgna försök äntligen fick upp honom i talarstolen var hans svar synnerligen intetsägande. Men förra mandatperioden, när han satt i opposition, då var han synnerligen mångordig i sin yviga kritik.

Inga kommentarer: