onsdag 23 september 2009

Vad jag egentligen ville prata under landstingsdebatten

Jag deltog i en debatt om sjukvården i Östergötland som Radio Östergötland ordnade idag. Det handlade om finanser, väntetider och fullvärdiga sjukhus. Debatten var bra tycker jag, men som alltid under styrda debatter är det svårt att ta upp det som verkligen betyder något.

Hur kommer det sig att Spanien och Italien har i stort sett samma medellivslängd som Sverige? Länder med betydligt lägre BNP per capita än Sverige, länder där rökningen är utbredd och där man inte har ett vägverk med nollvisioner?

Kan det vara så att rikedom och livskvalitet inte hänger ihop i utvecklade länder som i Sverige? Effektivare arbete, mer pengar i plånboken, mer konsumtion kanske inte ger oss högre livslängd och bättre livskvalitet.

(Vi vet i alla fall att tillväxt undergräver den offentliga sektorns finansiering. Vid tillväxt i samhället stiger tjänstesektorns kostnader mer än industrins.)

2 kommentarer:

Johan Walan sa...

Hej!
Intressanta resonemang. Vad är det som avgör om ett land har bra resultat vad gäller medellivslängd, hälsa, välmående, nivå av sociala problem som droganvändande, nivå på bildning etc? Jo, en mkt central punkt för allt detta är GRADEN AV JÄMLIKHET I SAMHÄLLET! Se bildspel här http://www.equalitytrust.org.uk/resources/slides, och läs gärna kommentar på min blogg, länk här http://johanwalan.blogspot.com/2009/09/jamlikhet-i-samhallet-leder-inte-bara.html.

Gunnar Gustafsson sa...

Hej!
Äntligen har jag tagit mig tid att titta på bilderna. Det de visar är intressant, bland de intressantaste bilderna tycker jag är den som visar hur tilliten i samhället väldigt tydligt hänger ihop med hur jämlikt inkomsterna fördelas.

Men dessa bilder säger ingenting om det jag tog upp i mitt ursprungliga inlägg. För de sydeuropeiska länder jag relaterar har större ojämlikhet och lägre medelinkomst. Ändå har de i stort sett samma medellivslängd som i Sverige.