söndag 7 februari 2010

Med Centerpartiet ur tiden

I en kommentarBirger Schlaugs blogg hittar jag den mest träffande beskrivningen av Centerns metamorfos jag någonsin har sett.

"Centerpartiets strategi under de senaste åren måste vara något av det konstigaste som skådats i svensk politik.
Just när miljöfrågan, energifrågan och matfrågan blir som allra hetast - ja då överger man dessa kärnfrågor, och profilerar sig som nåt slags märkligt nyliberalt alternativ. I en tid när nyliberalismen är stendöd."

Av en anonym kommentator.

fredag 5 februari 2010

Råd inför en valrörelse

För det första: Jag måste verkligen rekommendera Lena Sundströms bok "Världens lyckligaste folk" där hon belyser Danmark och Dansk Folkeparti på ett lysande sätt. Hur det partiet kunde bli stort och hur de förändrade Danmark.

Hon gjorde också en film (parallellt med boken) som finns att se på webben. Men för en politiskt intresserad person som gärna vill tänka efter lite emellanåt rekommenderar jag boken. Av naturliga skäl så innehåller boken mycket mera material, och det viktigaste finns nog bara i boken. Lena Sundström intervjuas dessutom i decembernumret av "Grönt".

Vad drar jag för slutsatser efter att ha läst Lena och funderat en aning själv?

Skapa inga emotioner kring SD. Det kommer bara att gynna dem. Om vi har ett förslag på en cykelbana och de röstar för - låt dem rösta för, man behöver inte göra någon som helst affär av det.

När de debatterar kommer de alltid att försöka få frågan att handla om invandrare/utlänningar. Man bör kort svara dem i en debatt men man ska inte ge sig in i intensiva diskussioner om invandring med dem. Det är den viktigaste lärdomen man kan dra av Lena Sundströms bok: Ju mera invandrare och invandring diskuteras i samhället, desto större kommer stödet för de främlingsfientliga att bli. Det spelar ingen roll hur diskussionen går, om man tycker att de rent logiskt eller sakligt förlorar debatterna. Deras stöd kommer att växa med varje invandringsdebatt. Lena S beskriver hur den danska samhällsdebatten och nyhetsbevakningen är en skrattspegel av samhället: Invandrare skildras som ett problem ur en eller annan vinkel i stort sett varje dag, i någonstans varje nyhetsprogram eller tidning. En skildring helt utan proportioner. (Jag har roat mig med att läsa recensioner av hennes bok, och den i "Politiken" visar just det. Recensenten är så fast i beskrivningen av invandrare som problem att han inte förstår Lena Sundströms bok.)

Mogens Glistrup och senare Dansk folkeparti fick Danmark dit. Numera finns det inget parti i Danmark att rösta på om man tycker att man ska få gifta sig med vem man vill efter att man har fyllt 18 år. Socialistisk Venstre (typ vänsterpartiet) höll länge emot och försökte tala om humanism osv. Men till och med de har gett sig in i tävlingen om att fördöma och reglera invandrare.

Ett av Sundströms råd i intervjun i "Grönt" är: Tävla i den gren ni är bäst i. Om vi försöker tävla i Sverigedemokraternas (enda) gren så kommer de att vinna. Kanske vi också om vi är tydliga och bra som motpoler - men definitivt Sverigedemokraterna. Och då kommer vi snart att ha ett annat Sverige.

Min tolkning av det är att vi ska gå till val på det vi tycker är allvarliga samhällsproblem. Om vi får en valdebatt som handlar om fördelningspolitik, klimatet, skatter, arbetslöshet osv så kommer SD bara att ha ett marginellt utrymme. Men om vi skapar emotion, alltså en känsloladdad debatt, kring Sverigedemokraterna och invandrare så kommer hela valdebatten att handla om det.

Media älskar känsloladdade frågor - lägger vi alla känslor på Sverigedemokraterna så är det de och deras frågor som hamnar i blixtbelysning. Jag har två små tips: 1. Läs Lena Sundström och 2. Lägg band på era känslor kring Sverigedemokraterna.