tisdag 17 april 2007

God mat?

Vilka är de - lågpriskedjorna? I mitt parti diskuteras ibland lågpriskedjorna som lyfter in produkter som produceras under miljömässigt och arbetsmässigt dåliga förhållanden. Vilka är dessa skurkar?

Lågpriskedjor är alla matvarukedjor i mitt tycke! Handlar jag "ICA´s egna varor" eller "Euroshopper" på ICA i Linghem så är det ungefär lika stor risk för att det är varor från långt borta framtagna under usla förhållanden som det är med Liedls produkter. Och jag kan inte kontrollera varifrån de kommer för det anges aldrig på förpackningen.

Alla kedjor gör i allt större utsträckning tillverkningsvilkor och miljö till kundens eget val. På så vis görs miljö och etik till "lyxkonsumtion" som handlarna kan tjäna lite extra på. För hela tiden finns där ICA's "egna" eller Euroshopper eller Eldorado eller coop X-tra eller något annat "fulvarumärke" där det inte över huvudtaget står var varan produceras (ofta står där var den packas, hur pass intressant det nu är.) Dessa varumärken är alla kedjors storsäljare.

Någon kanske invänder: Hemköp - de satsar ju mycket på svenska kvalitetsvaror och miljö. Jaha, det är möjligt, men de ingår i samma Axfood-koncern som Willys. Willys verkar göra sitt bästa för att undvika just miljömärkta osv produkter. COOP upplevde jag hade en ganska genuin satsning på miljömärkta varor, men när det har gått dåligt för coop så har Änglamark-produkter blivit allt mer sällsynta och coop x-tra blivit allt vanligare.

Visst kan vi fortsätta att skälla på Liedl - men visa mig gärna var änglarna finns på den här himlen!

/en som inte trivs i matbutiken