onsdag 3 januari 2007

"Tokhögern" har vaknat

När man från vänsterhåll har kritiserat statens överskottsmål i de offentliga finanserna har detta mötts av spott spe och hatfulla invektiv. Nu är det istället högern som vill slopa överskottsmålet. En centerbloggare kallar detta för ”ett intressant förslag”. Det är Anne-Marie Pålsson, moderat och nationalekonom som vill slopa överskottsmålet i en artikel i Sydsvenskan . Hon vill istället använda pengarna till ”produktiva investeringar”. Hon konstaterar i samma artikel att Sverige är rikt och inte alls har någon nettoskuld.

Känns argumentationen igen? Vänsterdebattören Johan Ehrenberg har skrivit precis samma sak många gånger. Överskottsmålet är idiotiskt och hämmar den ekonomiska utvecklingen tror jag att han till och med har sagt. Och kallats tokvänster och oansvarig, t o m av vänsterpartistiska riksdagsledamöter. (Han har nog inte kallats tokvänster av vänsterpartister, men de har varit väldigt kritiska mot honom.)

Det som skiljer, kan man, misstänka är agendan. I ett litet stycke i slutet av sin artikel nämner Anne-Marie Pålsson att man också kan använda pengarna för att sänka vissa skatter. Mycket högre än sådär vågar ju inte Nya Moderater tala om skattesänkningar. Men det kommer mera. Jag lovar.

(Dessutom så håller jag med i mycket av Anne-Marie Pålssons argumentation. Jag håller ännu mycket mera med Johan Ehrenberg. Fast just nu är konjunkturen god i Sverige, det är kanske inte då vi ska släppa överskottet? Det vore mycket bättre att ha gjort det för fem år sedan, eller kanske om några år? Men det gör de nog lagom till valet. Så att det blir lätt att dela ut valfläsk...)